Nu stiu altii cum sunt, ori ce mananca, dar eu, cand ma gandesc la iubita mea sotie, sunt fericit ca este – ca si mine – atat de pasionata de gatit. Gatitul ii ocupa toata ziua. Chiar daca vechea noastra bucatarie nu era prea spatioasa, si nu era deloc adecvata pentru… gatit…
DA, la noi in casa, iubita mea sotie se gateste in fiecare zi, dimineata, la pranz si seara. Stie sa pregateasca un Choix a la crème demachiant, cu efect hidratant. Sau un Fondue de ten, cu PH neutru si efect rejuvenant. Ori un Dressing pe baza de lip gloss cu aroma de capsuni…
Cert este ca mi-am dorit, sincer va spun, o bucatarie mai spatioasa, ca sa deconcesionam – ba nu, ca sa decongestionam – traficul inerent din bucatarie la pregatirea unor experiente gastronomice memorabile. Sa nu mai fim nevoiti sa ne impiedicam unii de altii prin bucatarie, sa nu mai facem dosare de dauna de genul “Vai mi-ai spart cana de la mama”, sau constatari amiabile precum “Ai grija la cap”, ori mai romanticul “Vezi pe unde mergi”, ori clasicul “Stai pe loc, eu merg spre frigider si am prioritate de dreapta”. Ca sa nu mai vorbim de indicatoarele rutiere de perimetru precum “Cedeaza trecerea” sau “Atentie, cad farfurii”, ori, mai rau, “Atentie, farfurii zburatoare neidentificate”.
Insa de astazi toate aceste incoveniente sunt istorie. Stiti acele momente unice din viata, cand simti ca iti pune Dumnezeu mana in cap, dar si o institutie de credit ipotecar iti pune simultan mana in buzunar? Se cheama ca devii proprietar, cu rate si cu scadentar.
Avem deci bucatarie noua, spatioasa.
Dar va tin deja de vorba si nu m-am prezentat. Va rog sa ma scuzati, m-am emotionat. Bucatarescu ma numesc, sot responsabil si fratior in timpul liber (Dar ce este acela timp liber?? Credeti in timp liber, domnule Bucatarescu?) al fetitei mele Teodora.
Sa va spun acum un secret despre mine….
Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc ca as fi putut sa imi decorez si amenajez bucataria facand 34 de drumuri si 40 de comenzi in diverse magazine de amenajari interioare din diverse locatii stradale… completand apoi cu 127 de comenzi online de pe 84 de site-uri, si livrari de la 107 de curieri, parca incep sa ma intreb…
Daca nu se poate mai simplu. Mult mai simplu.
Si uite asa a aparut in viata mea echipa de la Somproduct.ro - Magazinul online Home & Deco cu mobila si articole de mobilier pentru casa ta, si a mea, si a cat mai multor clienti fericiti.
Stau acum, ma uit la bucataria mea minunata amenajata cu ajutorul lor, si ma gandesc ca intregul lor magazin online este un fel de mall de viata buna, de inspiratie pentru confort.
Ca oameni, suntem cu totii suntem diferiti, din fericire, dar suntem asemanatori prin faptul ca ne dorim ca in bucataria locuintei noastre sa beneficiem de spatiu, ergonomie, functionalitate si design deosebit. Astazi, amenajarea bucatariei dupa forma sufletului nostru poate fi una dintre cele mai placute experiente pentru o familie, atunci cand astfel de profesionisti adevarati iti vin in ajutor.
Povestea Somproduct a inceput in 1995, in Baia Mare ca producator de saltele, si se scrie si astazi, in 2018, pentru ca este o poveste despre calitate, confort, inovatie si varietate. Aceste 4 elemente au facut posibila atat apropierea de mediul online, prin intermediul site-ului somproduct.ro si a aplicatiilor de mobil iOS sau Android, cat si diversificarea ofertei Somproduct, care in prezent cuprinde nu mai putin de 14 divizii de produse de calitate inalta oferite prin colaborarea cu producatori din diferite colturi ale lumii.
Daca noi ne-am gasit pe Somproduct.ro tot ce ne-am dorit pentru a ne amenaja o bucatarie completa, cred ca si voi veti reusi. Intreg designul bucatariei noastre si toate produsele pe care le veti cunoaste in continuare au ajuns in casa si in bucataria noastra prin intermediul Somproduct.ro. Haideti, intrati va rog in bucataria noastra, vorba ‘ceea – nu avem nimic de ascuns, ci totul de aratat, plus ceva de relatat. Pentru inceput, iata o privire de ansamblu.
Ceea ce fotograful nu a putut surprinde in poza de mai sus este ca bucataria noastra incepe cu o zona de bar, pe care am creat-o pentru ca nu tot timpul vrem sa gatim ceva complex. Si, uneori, mai putin inseamna mai mult. Am ales o masa de bar Avocet White, cu scaune Cliff White, unde putem incepe o zi de weekend cu un Flat White spumos, ce canta asezat in paharele Latte Machiato Barista, aroma unei zile de dolce far niente.
Draga noastra Avocet a devenit deci de-a lungul ultimelor zile martorul elegant si rafinat al unui intreg festival de bruschete, branzeturi, foie gras sau caviar (luat in rate pe cardul de credit in bitcoin). Toate aceste bucurii le savuram alaturi de cocktailurile noastre preferate, Aperol pentru ea, si Joie de vivre Cuba Libre pentru mine. Ori un pahar de vin rosu, sau unul de prosecco spumos, in dans de dolce vita. Toate aceste simfonii sunt orchestrate cu ajutorul colectiei de pahare de vin Vintage by Jamie Oliver, alaturi de un termometru de vin Clever & More, sub patronajul unui cocktail shaker Steely, si in asistenta… rece a frapierei cu gheata Loft.
Zona de servire a mesei inseamna o masa cu design elegant si in acelasi timp modern si functional. Pe masa noastra o cheama tot White, fireste, si ne-am gandit indelung ce prenume sa ii alegem. Intre Arthur si Edward am ales pana la urma Lugano. Extensibila, astfel incat cat mai multi oameni dragi sa fie langa noi. Uno veritabile estate italiana in nostra cucina. Ca un principiu de baza al organizarii bucatariei noastre, majoritatea suprafetelor plane disponibile sunt in principal pentru activitati. Pentru pregatirea sau servirea mesei. Pentru spatiul principal de lucru, am ales o insula de gatit din gama premium. Am castigat-o cand am participat la show-ul TV “Oala Ispitelor”. Are un cuptor maxi, un cuptor mini, masina de gatit pe gaz cu inductie, gratar electric, friteuza, cooker pentru paste, chiuveta si hota incorporate, suprafata pentru tocare si suprafata de lucru din otel inoxidabil. Ii lipsesc doar senzori de parcare cu spatele si suspensie sport, probabil.
Nu stiu ce este mai greu pe lume, sa gasesti ori sa gatesti fericirea, sau sa poti spune da, am suficiente rafturi pentru depozitare in bucatarie. Aici am optat pentru intreaga gama de recipiente de depozitare din colectia Aquarelle. Culori vibrante si un rafinament delicat.
Tot aici va prezint un selfie din dulapul unde am folosit multiple recipiente cu triplu rol, de depozitare, separare si organizare, pe care punandu-le in interiorul unui raft reusim sa utilizam mult mai practic si mult mai bine organizat spatiul disponibil.
Avem astfel recipiente pentru paste, faina, zahar, condimente, si chiar si o cutie mare pentru complimente – adresate bucatarului, bineinteles. Sau invitatilor la masa, de ce nu. Dupa cum vedeti in poza, cutia pentru complimente este deja aproape plina…
Un alt principiu important in organizarea si accesorizarea bucatariei noastre a fost “Cine se aseamana se-aduna, si fac toate casa buna”. Am ales deci sa grupam ustensilele de bucatarie in functie de utilitatea si utilizarea lor – avem o zona de vase si instrumente pentru prajituri, o alta zona de recipiente si instrumente pentru fripturi, recipientele si materialele utile pentru refrigerare stau in apropierea frigiderului. Iar cuburile de gheata stau, e-vi-dent…. in congelator….
Stiu ca in materie de blat preferatul tuturor este blatul de tort, insa aveti putintica rabdare – priviti cum cerneala penetreaza aceasta bucata de creta – pardon, priviti cum acest blat de lemn nu penetreaza nimic, ci doar se poate aseza peste aceasta chiuveta, atunci cand nu o folosim, si astfel castigam un spatiu de preparare suplimentar. Quod erat demonstrandum, asadar.
La amenajarea noii noastre bucatarii, in prima saptamana sotia mea a incercat sa isi strecoare cateva pensule de fond de ten si cateva borcane de creme scumpe hidratante in zona de condimente… Am fost vigilent si le-am interceptat. Ca o reverenta insa catre glorioasa ei cariera in industria hoteliera, i-am facut o surpriza placuta atunci cand i-am propus sa optam pentru intreaga oferta de recipiente de gatit din colectia Hotel Line a gamei Essentials de la producatorul german Berghoff. Intuitia masculina mi-a spus ca in colectia Hotel Line se reunesc produse de calitate, cu un grad ridicat de fiabilitate, eficiente energetic si termic, cu versatilitate catre toate tehnicile si mediile de gatit – plite vitroceramice, cuptor etc.
Si uite asa avem in bucatarie prieteni de nadejde in aventurile noastre gastronomice, precum:
- un set de 6 oale cu capac, de diverse forme si marimi – de 3 litri, de 3,6 litri, si chiar si una de 7 litri, in caz ca vom dori sa preparam pentru toti vecinii nostri din bloc inclusiv potiunea magica a lui Asterix si Obelix. De ce un set intreg de oale? Pentru ca o oala care se respecta nu fierbe niciodata singura.
- diverse tigai adanci cu capac, si o tigaie Wok de 28 cm, din otel inoxidabil si finisaj interior anti-aderent, cu ajutorul careia as putea deveni un Bruce Lee al aromelor si bucatariei de inspiratie asiatica
- pentru cuptor, diverse recipiente termorezistente precum tavi patrate, caserole ovale, vase ramekin, cu ajutorul carora pot conjuga viata la timpul “al forno”
Teodora, fetita noastra, este fan fondue, si ne-a convins sa ne rasfatam cu totii cu un aparat fondue, si cu un set de furculite fondue, multicolor, precum personalitatea ei de curcubeu. Nu as putea nici sa confirm nici sa infirm ca deseori in loc de fondue clasic nu se ajunge la fondue de ciocolata. Oferta de vesela copii de pe Somproduct.ro ne-a ajutat ca ea sa poata savura totul in farfurioare decorate cu minioni si folosind tacamuri speciale cu printese, de printese, pentru printese. Nu ne lipsesc servetelele cu personajele din desenul animat “Eroi in pijamale”, iar uneori mica printesa mai primeste si cate un pokemon in farfurie daca reusesc sa il vanez rapid cu telefonul.
Deseori, atat vara, cat si iarna, Teodora se duce sa verifice daca avem inghetata in congelator. Uneori reusim sa o pacalim spunandu-i ca inghetata descoperita este cu aroma de morcovi sau de broccoli. Fie vorba intre noi, aceste legume nu sunt nici preferatele noastre… Ce, vreti sa imi spuneti ca stiti pe cineva fan morcovi sau broccoli? Imposibil, deoarece suntem toti deja fani quinoa, nu-i asa?
Vorbind de eroi si de pijamale, amandoi adultii casei cred ca suntem niste eroi in pijamale dimineata, pana reusim sa ajungem, inca adormiti, la espressorul de cafea din bucatarie. Desi eu, om practic, as fi pus acest aparat cat mai la indemana, pe noptiera patului, am votat cu sotia unde sa-l asezam.
A fost egalitate de voturi, unu la unu, deci a castigat ea.
Iar espressorul ne asteapta dimineata in bucatarie, unde inceputul zilei se conjuga cu o ceasca aromata de cafea, un suc de portocale, si acces rapid la cereale.
Espressorul este acompaniat aristocratic de un set de cesti capucinno, White Basics Breeze, imaginate de Maxwell & Williams Designer Homewares, un brand recunoscut international prin mixul de calitate exceptionala si accesibilitate a produselor sale.
Recunosc ca avem si un televizor in bucatarie. Nu pentru filme si stiri, ci pentru show-urile gastronomice de peste tot, care ne-au reamintit ca tot romanul s-a nascut sef, master sef, ori master chef. De cand cu avalansa de concursuri gastronomice, descoperim din ce in ce mai multi romani care nu doar ca au talent , ci au atat de mult talent incat vocea romaniei s-a mutat din vocalizele in cabine de dus tocmai in bucatarie, unde mai devreme sau mai tarziu toata lumea ajunge, vorba acelei emisiuni, (chefi)… la cutite.
Familia noastra a fost de parere ca, daca tot se ajunge la cutite, acestea sa fie din gama Studio Line.
Din otel indubitabil inoxidabil, cu finisaj de satin.
Vorba ‘ceea, te cunosc de undeva, normal ca da, din bucataria mea.
Intr-o seara, m-am si entuziasmat degeaba, televizorul rula o reclama la o emisiune numita Las Fierbinti. Am crezut ca e tot o emisiune cu tigai, gratare, garnituri creative, si final apoteotic de Lava Cake. Cert este ca, dincolo de show-urile TV, cu sau fara schimb de mame, cu sau fara schimb de soacre, in bucatarie se fac si se desfac arome fine si destine, se pun lucruri la cuptor si la cale, totul trece prin maini si prin oale. La noi, v-am zis deja, totul trece prin setul de 6 oale Hotel Line.
Dar ce delicii gastronomice pregatim in bucataria noastra? Va marturisesc ca noi suntem fani paste, in toate combinatiile posibile. Mancam si ne juram saptamanal ca vom ajunge in curand la sala pentru a tine sub control silueta sau macar a mai domoli carbohidratii. Sau crabo-hidratii, cum le spune Teodora. Si ajungem saptamanal la sala, dar mai curand la sala de mese, decat la sala de fitness….
Deocamdata, pentru ca suntem inca la inceput cu talentul in ale bucatariei, in familia noastra am aplicat gastronomia disociata – sotia pregateste salate, paste si preparate reci, eu lucrez la foc deschis omlete si cartofi prajiti, iar soacra-mea opereaza cuptorul si toata gama de fripturi posibile. Bineinteles, folosind o manusa de bucatarie Rosmarino, din colectia Jamie Oliver. Da… si soacra mea este fan Jamie Oliver, acest George Clooney al bucatariei… noastre…
Luati va rog loc langa noi la masa, veti avea o surpriza! Pentru ca noi tot timpul stam “La masa cu Jamie”, si invatam de la el retete noi si sanatoase, prin cartile sale.
Vorba ‘ceea… Cu Jamie stand la masa, mancarea sigur este mai gustoasa.
Inainte de final, va mai arat doar tigaile mele preferate, pe care, pentru a le avea la indemana, le-am asezat pe lateral, cu ajutorul unor carlige de depozitare. Mai exista un carlig special pe usa din bucatarie – acolo ne putem pune pofta in cui, atunci cand pofta noastra inseamna tort de ciocolata la miezul noptii, sau cand pur si simplu nu avem fie ingredientele, fie energia si dispozitia necesare pentru a trece de la fantezie la fapte.
Dragii mei, dar vorba-i vorba, si desertul e desert.
Jumatate din viata ajungem acasa. ACASA. Spatiul propriu si personal unde distilam experientele zilei de azi, aspiratiile zilei de maine, si inspiratiile fiecarei nopti dintre ieri si maine. Casa este spatiul unde avem cel mai mult la indemana sansa de a fi nu in Ieri, nici in Maine, ci in ACUM. Spatiul unde ne putem manifesta liberi personalitatea, unde putem filtra zgomotul lumii si putem alege in loc de intamplari experiente, unde ne putem oferi intimitatea, unde ne putem indrepta catre inspiratie si confort.
Desigur ca as putea sa va fac pofta si cu o reteta unui preparat mai special. Noi insa, acasa la Bucatarescu, suntem – INCA – oarecum incepatori. Dar drumul nostru spre magie in gastronomie a devenit mult mai scurt, si cu siguranta mult mai placut si mai delicios, in aceasta noua bucatarie spatioasa, si cu cele mai bune instrumente pentru gatit la noi in casa. Ati aflat aici la noi cum e, si stiti exact acum de ce.
Iar viitorul suna bine, arata pufos si miroase si mai bine. Prezentul… poate fi putin mai complicat, cred ca povestind aici, ceva la copt la cuptor am si uitat…
Important este insa, in opinia mea, ca atunci cand spatiul in care traiesti inspira confort, confortul la randul sau te inspira. Viata nu este despre toate zilele traite pe pilot automat, ci suma experientelor memorabile, a trairilor si amintirilor deosebite, care ne raman in suflet. Si dincolo de filozofia realizarilor materiale si sociale de tot felul, ne asteapta zambind senzualitatea de a fi si a trai. Viata are gust, dragii mei, si v-am invitat aici sa muscati din ea in bucataria mea.
Iata si primul desert pregatit in colaborare cu sotia mea. Este un desert eclectic, intitulat “Clatite cu banane si ciocolata si topping de colagen cu aroma de capsuni – rasfat de gust, minuni la ten.”
In incheiere, tin sa multumesc pe aceasta cale grupului de barbati insurati de pe Whatsapp. Datorita intelepciunii colective adunate acolo, am avut inspiratia sa ii ofer sotiei in noua noastra casa nu doar o bucatarie spatioasa, ci si un dressing de doua ori mai mare decat bucataria noastra spatioasa, plus un dormitor matrimonial de-a dreptul regal. Motiv pentru care m-a rugat sa incarc bateria automobilului nostru electric Tesla si sa vizitam showroom-urile Somproduct din Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Baia Mare, unde sub conceptul “Lumea somnului” regasim saltele, somiere, paturi, perne, pilote si altele. Vorba ‘ceea, am vazut si romani odihniti, am vazut si romani fericiti.
Acum stiti cum este acasa la Bucatarescu. Gatim si ne gatim cu drag in continuare.
Articol scris cu mare drag pentru SuperBlog 2018, cea mai tare si extraordinara competitie de superblogging din Romania.
Caseta tehnica: Cuvinte-cheie folosite: bucatarie, oale, si secundar altele precum ustensile de bucatarie, vesela copii etc. 2 link-uri incluse, catre somproduct.ro/bucatarie – plasat pe cuvantul-cheie “oale”, si link aferent subcategoriei somproduct.ro/bucatarie/vase-pentru-gatit/oale
Fotografie inclusa de pe site-ul somproduct.ro, sectiunea #Shop the Look, si fotografii ale produselor preluate de pe site-ul somproduct.ro. Pentru conformitate, clatitele din poza de arhiva personala si-au dat acordul pentru a fi fotografiate, si au fost delicioase. Colagenul era in termenul de valabilitate.
Comments are closed.