In lumea dispozitivelor electronice de tehnologie a informatiei inovatia a insemnat, dincolo de progresul tehnologic in capacitate, viteza, facilitati etc, si perfectionarea modului in care noi obtinem performanta, productivitate, entertainment si in ansamblu o satisfactie totala din interactiunea propriu-zisa cu aceste dispozitive.
Dupa revolutionarea interactiunii cu computerul datorita aparitiei primei interfete grafice de succes la nivel mondial in utilizarea computerului propuse de Microsoft in 1992 prin sistemul Windows 3.11, aparitia tabletelor ca si dispozitiv IT a rescris universul experientei noastre cu tehnologia, pusa din ce in ce mai mult in mainile noastre si la indemana noastra, oferind mobilitate, productivitate, entertainment. In mod specific tabletele ne-au sedus prin interactiunea cu o suprafata tactila de inalta precizie si timp de raspuns rapid, oferind de asemenea facilitati si capacitati de cele mai multe ori comparabile cu cele oferite de de notebooks. Ecranele capacitive ce permit interactiunea prin comenzi tactile cu sistemul de operare, si lansarea de catre Microsoft a Windows 8 drept sistem de operare adaptat special la acest mod de interactiune tactila au creat premisele ELIBERARII experientei noastre de utilizare a calculatorului de sub paradigma WIMP (window, icon, menu, pointing device), catre cea a comenzilor prin atingeri naturale si implicit intuitive.
Dincolo de inevitabilele discutii despre suprematii, invinsi si invingatori intre variatele dispozitive electronice IT precum smartphone, tableta, PC, laptop, de necontestat este ca inovatia interactiunii cu dispozitivele prin atingere a devenit transferabila in toate aceste dispozitive electronice din viata noastra, ba chiar si in cele electrocasnice (da, vecinul meu are masina de spalat cu touchscreen… nu stiu daca isi agata rufele la uscat wireless, dar asta e deja alta discutie )
Dupa ce a fost in prima linia a inovatiei privind laptopuri, netbooks, tablete, smartphone, compania ASUS continua sa ne propuna produse ce reflecta misiunea asumata de “Inspiring Innovation. Persistent Perfection” si ne propune sa descoperim o noua gama de notebooks – VivoBook – dispozitive care au luat cel mai bun din ambele lumi – puterea notebook, nivelul amplu de experienta hardware pe de o parte, si respectiv seductia ecranului tactil – simplitatea interactiunii, placerea atingerii, libertatea oferita fiecaruia dintre noi de a alege modul in care dorim sa comunicam cu notebook in orice moment – in activitati de gaming, work, fun. In ipostaze de Mobilitate, Conectivitate, Performanta – prin mouse, touchpad, atingere. Oferindu-ne Bucuria si Satisfactia interactiunii intr-un mod intuitiv si cu naturalete.
In cele ce urmeaza:
- vom descoperi mai intai impreuna principalele elemente ASUS VivoBook care au potentialul sa il faca o propunere revolutionara cel putin la nivel conceptual,
- dupa care va invit in cateva fragmente din viata mea de utilizator de notebook pentru a vedea in ce masura ASUS VivoBook poate converti atuurile tehnologice revolutionare intr-o chemare irezistibila catre simplitate, satisfactie totala in utilizare pentru mine, in lumea mea si, de ce nu, in lumea fiecaruia dintre noi.
Partea Intai. ASUS VivoBook – Hardware si tehnologie de exceptie
- Gama VivoBook ne propune modelele S200 si S400, cu ecrane de 11.6” si 14’’, pe tehnologie LED Backlight confirmata ca fiabilitate si performanta in gamele de portabile propuse in anii anteriori
- Portabilele beneficiaza de sunetul de exceptie ASUS SonicMaster, cu putere de redare pentru modelul S200 comparabila cu a difuzoarelor de portabile cu diagonale de 14/15’’. Si nu doar muschii hardware conteaza, ci si personalitatea software, cu Optimizare hard si soft in procesarea sunetului MaxxAudio. Rezulta un tangou auditiv intre redarea cat mai reala a sunetului si o experienta ideala, cu sunet imersiv. Pe scurt, fara compromisuri in experienta multimedia.
- Inima acestor modele bate cu procesoare Intel Core i3 sau Intel ULV – UltraLowVoltage – adica tensiune foarte mica, ce solicita resurse putine, memorie virtuala de 2 sau 4 Gb RAM si spatiu de stocare de 320 sau 500 Gb
- Camera Web High Definition, porturi USB 2.0 si 3.0 mai multe decat amantele lui Berlusconi
- Mereu pregatit pentru conectivitate, Internet si Cloud – raspunzand astfel realitatii in care fiecare dintre noi a ajuns sa foloseasca dispozitive multiple pentru productivitate si activitati variate desfasurate in diferite locatii fizice – Smartphone, PC, tableta, notebook etc. Spatiul Cloud reprezinta mediul de acces omniprezent si uniform disponibil si accesibil din orice locatie fizica, pozitionandu-se drept numitorul comun in care tind sa isi integreze datele toate dispozitivele portabile si nu numai, iar VivoBook este pozitionat optim privind acest aspect
- Design ultra light, extra slim, super sexy, cu textura de metal durabil continuand linia stilistica ZenBook, in culori atragatoare, margini rotunjite
- Sistem de operare Windows 8, apreciat prin optimizarea pentru comenzi tactile, cu incarcare si utilizare rapida, imbunatatiri ale functiilor de securitate si stabilitate
- Principalul element definitoriu pentru gama VivoBook vine din legatura cu sistemul de operare Windows 8, si este reprezentat de experienta touchscreen, respectiv interactiunea prin intermediul suprafetei tactile a ecranului
In opinia mea, o experienta de succes touchscreen pe un astfel de notebook se fundamenteaza pe 2 elemente principale:
- Rapiditatea si precizia de raspuns a suprafetei tactile
- Calitatea, simplitatea, ergonomia interactiunii cu utilizatorul, usability
Primul element este confirmat aici de tehnologia propusa constand in panou tactil capacitiv multi-punct cu raspuns rapid, preluand best practices demonstrate si aplaudate in modelele de tablete ASUS EeePad, ASUS Transformer etc.
Al doilea element este sustinut prin tehnologia ASUS Smart Gestures, a carei dezvoltare a confirmat in zona de touchpad a gamelor anterioare de portabile, si a fost perfectionata atat cu inovatia companiei cat si cu feedbackul zecilor de milioane de utilizatori ASUS. Pe scurt, Smart Gestures permite configurarea a zeci de comenzi realizate manual prin utilizarea a unu, doua sau chiar 3 degete pe orice suprafata tactila, si respectiv adaptarea principalelor astfel de comenzi conform preferintelor fiecaruia dintre noi.
Nu in ultimul rand, bateria ofera 15 zile in modul de asteptare, iar cand dorim sa il folosim in imortalizarea sau impartasirea clipelor magice cu lumea, porneste in numai 2 secunde. (“Instant On. Resume in 2 seconds” – asta da ocazie pierduta de slogan la celebra pastila albastra…
)
Am prezentat pana acum principalele argumente de tehnologie care ne invita la mobilitate, conectivitate, productivitate, rasfat multimedia, interactiunea naturala cu interfata tactila. Facilitandu-ne experienta in utilizare, aceasta gama ne invita la experiente deosebite si variate in viata noastra. Tehnologia din ASUS VivoBook nu limiteaza, ci faciliteaza, acompaniaza tot ceea ce dorim sa facem, ne insoteste in provocarile si pasiunile noastre oriunde acestea ne cheama, punand la indemana noastra experiente nelimitate in universul Atingerii.
Partea A Doua. Utilitatea ecranului tactil pe notebookuri demonstrata prin interactiunea unui utilizator oarecare – respectiv subsemnatul
In continuare, dupa cum ne-am propus la inceput, vreau sa descoperim impreuna cateva exemple in care utilizarea unei astfel de game de portabile ASUS cu ecran tactil imi poate oferi infinit mai multa satisfactie in operarea si utilizarea lor decat pana acum.
Sa facem deci cunostinta cu mine…
Iata-ma in modul clasic de prezentare, respectiv pijamale cu decolteu, papuci cu emblema hotelului din Burj-al-Arab, adusi cadou de varul meu de pe vremea cand acesta era paparazzi la Dubai, una bucata cana de cafea aromata si o pozitie de lucru scoasa parca din Kamasutra IT – adica eu cocosat in fata tastaturii de laptop si patinand cu degetele pe touch-pad, alergand dupa cursor iar cursorul alergand dupa ferestre. Toate acestea pe un ecran laptop de 15 inch unde pentru a da zoom pe un document trebuie sa nimeresc sa dau click pe… un buton de 0.2 inch…
Iata-ma deci uitandu-ma la ecran si incercand sa apas click stanga pe touchpad ca sa descopar imediat ca am pus degetul pe click dreapta, incercand click dreapta ca sa descopar ca butonul de pe touchpad nu a reactionat la comanda. Intinzand mana sa iau ceasca de cafea ca sa constat ca am dus la gura mouse-ul, apasand pe mouse ca sa constat ca am bagat mana in ceasca de cafea…
Astfel de momente tragi-comice nu vor mai avea loc de acum inainte !!
Cu ASUS VivoBook sunt liber in a imi alege modul optim de interactiune pentru mine, mediul si stilul meu de lucru. Interfata de comunicare reprezentata de ecranul tactil imi poate oferi fluidizarea experientei si interactiunii software, cu ADN de hardware remarcabil ce imi faciliteaza SATISFACTIA UTILIZARII universului de tehnologie si aplicatii:
- Glisand prin atingere dinspre marginea din dreapta a ecranului, pot vedea bara de activitate (Charm). As vrea sa compar asta cu Start->Settings->Control Panel, dar n-am timp sa am timp pentru altceva decat o utilizare simpla si inteligenta.
- Glisand dinspre marginea de sus a ecranului cu orice deget (inclusiv un deget – oricare – chiar si al vecinului din metrou
) am acces instantaneu la toate aplicatiile in curs.
- Ceea ce e minunat, pentru ca multitaskingul este in ADN-ul meu si tehnologia ASUS VivoBook imi ofera atat puterea hardware pentru multitasking, cat si ergonomia interactiunii tactile facile, simple si rapide. Din nostalgie, as putea sa incerc sa apas simultan 3 taste fizice, gen Ctrl-Alt-Del pentru a intra in TaskManager (care si acela are vreo 4 taburi in el), sau as putea sa apas 2 taste fizice gen Alt-Tab, dupa care sa incerc sa imi dau seama care e aplicatia ce ma intereseaza din multimea de pictograme care imi apar.
- Dioptriile mele apreciaza extraordinar facilitatile de marire si micsorare in cadrul vizualizarii de texte, documente, imagini, aplicatii, facilitati care se realizeaza prin apropierea sau departarea a 2 degete pe ecranul tactil. Nu-i asa ca aceasta interactiune ess$$te mult mai sexXxy decat secventa urmatoare ce pare extrasa dintr-un remake la The Social Network, varianta Neanderthal User Experience:
…File… View…. Zoom… 100%… La naiba, imi ramane o coloana in afara ecranului… Zoom… Fit to page… La naiba, acum incape pe pagina dar sunt literele prea mici.
Iar dreptunghiul de asa-zisa accesare rapida a functiei de Zoom sta intr-adevar in afara meniurilor de mai sus, dar dintr-un ecran de 15 inchi ocupa fix a 300-a parte din ecran. In asa ceva se tradusesera pana in 2012 aproape 50 de ani de inovatie in interactiunea umana cu un sistem de operare?
- Glisand cu degetul in sus sau in jos derulez fluid continutul ecranului. Rapid, fluid, imediat. Ce sa fie, ce sa fie… pare-a fi o nostalgie… in care apasam Page Down, ca sa constat ca apasasem Page Up, ca apoi sa apas fara sa vreau End si sa ma trezesc catapultat la Apocalipsa – pardon, la sfarsitul documentului.
- Modul avion in care pot trece imediat ASUS VivoBook imi este ideal atat in calatorii, cat si daca doresc sa protejez bateria, iar de altfel activarea si dezactivarea intregii game de tipuri de conexiuni se face prin cateva atingeri rapide, in detrimentul hatisului de clickuri si dublu clickuri
- Acelasi balet seducator de productivitate, usurinta si simplitate in utilizarea prin atingere se poate face pe suprafata touchpad, fara sa ma ingrijorez ca trebuie sa apas exact pe butonul de click stanga sau pe cel de click dreapta. Datorita posibilitatilor multiple de configurare, pot chiar sa setez butonul din stanga sa actioneze drept click dreapta, iar cel din dreapta ca si click stanga. Pot face asta fie si numai ca ma amuz de depresia instantanee a oricarui infractor care si-ar insusi acest notebook si ar incerca sa il utilizeze… asta daca ar reusi sa puna mana pe el, caci ASUS VivoBook are si tehnologie Kensington de protectie.
- Si nu in ultimul rand, as putea face TOATE cele de mai sus fara mari dificultati, exact in timp ce as dansa SIMULTAN Gangnam Style rulat prin difuzoarele SonicMaster si procesarea unica a sunetului
Fun si fitness simultan!
- Personal, mi-ar fi de asemenea foarte utila o comanda prin care sa pot accesa o bara din care sa lansez imediat cateva aplicatii principale pe care le utilizez – gen cititorul de carti, conturile de e-mail, jocul preferat, editorul de imagini – bara ar trebui sa fie complet customizabila de fiecare dintre noi conform profilului sau de utilizare, si ar putea fi accesibila prin atingerea cu 3 degete a ecranului.
- De asemenea, ar fi interesant ca, pe masura ce recunoasterea digitala a scrisului pe ecran este din ce in ce mai avansata, sa pot lansa aplicatia de Skype schitand litera “S”, aplicatia de e-mail schitand litera “E”, cea de vizionare filme desenand “M” etc. Aceste comenzi ar trebui sa le pot lansa in orice aplicatie ma aflu deja, printr-o comanda tactila care sa comunice oricarei aplicatii ca intru intr-un astfel de mod de lansare digitala
NB: O parte din comenzile de mai sus se pot regasi prezentate pe larg in manualul de utilizare al acestui dispozitiv.
Universul de experienta oferit de ASUS VivoBook este, dincolo de aceste exemple punctuale, cu siguranta mult mai amplu, si va fi fascinant sa il descoperim pas cu pas si cu fiecare atingere.
In concluzie, ceea ce am prezentat imi contureaza opinia ca ASUS VivoBook are o multitudine de argumente pentru a reflecta extraordinar, pentru a imi sustine si a NE sustine stilul de viata – un stil de viata intotdeauna personal dar care are in ADN informatia, mobilitatea, conectivitatea, performanta.
De aceea aceasta gama se pozitioneaza la cea mai avansata frontiera de personalizare a experientei si interactiunii, la cele mai seducatoare si fiabile propuneri in design, tehnologii hardware de procesare, mobilitate, rasfat audio si video, functionalitate completa de conectivitate.
Gama VivoBook reprezinta inca una din propunerile deosebite ale celor de la ASUS, in demersul lor de ASUS Customer Satisfaction 2.0. De ce acest demers? Mouse-ul meu, mai nou somer si foarte, foarte filozof de cand cu VivoBook cu touchscreen a intrat in familia noastra, mi-a soptit o posibila explicatie: Poate pentru ca Satisfactia este cea mai apropiata anticamera a Fericirii.
De ce Satisfaction 2.0? Mi-ar placea sa cercetez in etapele urmatoare din Blogwars…
Pana atunci si de acum inainte ASUS VivoBook vine cu mine oriunde in lume si in acelasi timp imi ofera lumea la indemana.
Oriunde, oricand, si exact in modul in care vreau eu sa o descopar.
Lumea in mana mea.
Acest articol a fost scris în cadrul concursului blogwars.ro.
PS: ANUNT LA MICA PUBLICITATE: Vand mouse deprimat si obez; lipsa de activitate l-a facut sa invete sa prepare cafea, si sa miaune precum pisica familiei, si sa filozofeze cu gratie, sperand ca va primi ceva mai multa atentie din partea noastra.
good articles
good articles
good articles
good articles
good articles
good articles
good articles
good articles
good articles
dmzrqdy
dvsudmszu
vinganrxmno
gbzaopjsdb
cdfsdwl
ntiflu
bspvrczl
yokssdey
hzsxhbkxfba