Harvard Business Review propune 10 solutii revolutionare pentru 2010, compilate in parteneriat cu Forumul Economic de la Davos. Solutii care sa ne faca lumea mai buna. Domeniile atinse includ cresterea productivitatii la serviciu, accelerarea inovatiei in materie de medicamente, o planeta mai verde, preintampinarea unor noi crize economice etc.
1. Ce anume motiveaza angajatii?
Ideea si perceptia de catre acestia a progresului / depasire a obstacolelor pe care il realizeaza la locul de munca. Un studiu pe 12,000 de angajati a legat satisfactia lor la locul de munca de reusita obtinerii unor progrese – chiar si nesemnificative – in ceea ce priveste realizarea sarcinilor acestora. De la inginerul IT care depaneaza o noua eroare de sistem pana la orice fel de depasire a obstacolelor sau imbunatatire in performantele noastre profesionale.
Inclusiv eu sunt de acord si de parerea ca fiecare provocare profesionala se aseaza direct pe cel mai inalt nivel al piramidei noastre de nevoi – cel de auto-actualizare. Si ca un loc de munca in care beneficiem de un mix optim intre “challenges” si acea “comfort zone” care ne da echilibru este un climat foarte bun pentru motivatie.
2. Tehnologia care poate revolutiona asistenta medicala
Implica interactiunea dintre 3 metode de asistenta medicala. Si anume:
- asistenta “nesincronizata” – prin corespondenta e-mail doctor-pacient
- asistenta “sincronizata” la distanta – prin videoconferinte / videotelefonie doctor-pacient
- asistenta intermediata de dispozitive – colectarea si transmitarea semnelor vitale ale pacientului catre doctor
3. O metoda de reglementare a capitalismului
Implica implementarea modelului militar de reglementare care guverneaza in prezent activitatea de cercetare-dezvoltare din domeniul securitatii nationale americane. Pana si Harvard recunoaste insa ca si capitalismul inseamna foarte multe variabile si interactiuni economice libere care s-ar putea sa nu fie bine asimilate intr-un model de reglementare militara. Dar, dupa cum zic ei, ar merita incercat.
4. Cum sa identificam noile “bule” economice
Presupune urmarirea unor indicatori si tendinte. De exemplu, pietele functioneaza eficient atunci cand reflecta echilibrul dintre vederi contrare – asteptari diferite privind pretul petrolului, al caselor, al actiunilor. Bulele economice sunt, in schimb, caracterizate printr-un puternic consens de vederi in pietele respective – toti ajung sa creada ca pretul caselor va creste la infinit, ca aurul va creste la infinit etc. Acest letal consens de vederi se reflecta in diversi indicatori de tranzactionare din pietele respective (ex. numarul de optiuni “put” – cele care indica pesimismul detinatorilor acestora privind evolutia pretului activului-suport).
5. Inovatia in industria farmaceutica
Realizarea unei baze de date comune privind rezultatele testelor clinice ale medicamentelor patentate.
If we created a standard that was accepted across the industry, the drop in transaction costs would enable the largest players to share risk and monetize their undeveloped assets. Foundations or even patient groups could have drugs developed that targeted markets too small for the big players. Venture capital firms would be able to develop assets that were languishing at failed portfolio companies. Smaller pharmaceutical companies, government labs, and academic institutions would be able to broadcast the availability of their assets to a wide audience and eager developers and partners. In short, tremendous innovation in drug development would be unleashed.
6. Reducerea distantei dintre laboratorul academic de cercetare si produsul ajuns pe piata
Se poate realiza printr-o metoda de scurtcircuitare a birocratiei si optimizare a eforturilor de cercetare.
7. Cum sa iti hackuiesti locul de munca
De ce? Pentru o performanta profesionala superioara. Cum? Luand problemele in propriile maini, ocolind reguli si regulamente pentru a da randament. Creativitate in indeplinirea sarcinilor. Pe bune? Da. Ca la Google, Nokia si alte companii construite exact pe spiritul “antreprenorial” oferit de fiecare angajat in realizarea responsabilitatilor sale profesionale.
8. O solutie pentru o planeta mai verde
Presupune sprijinirea finantarilor solicitate pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor comerciale si rezidentiale.
9. Mai multe orase Hong Kong
Recomanda crearea a cat mai multor centre urbane cu regimuri preferentiale in materie de inovatie tehnologica, circuit liber al capitalului economic, stimulare a liberei initiative, tarife vamale reduse etc. Precum este Hong Kong. Cum ar fi daca Fidel Castro ar implementa asa ceva in Cuba? Fabulos, fireste.
10. Diplomatia celor mici – diplomatia independenta
Pentru ca statele mici sa nu mai fie marginalizate in luarea deciziilor majore. Un paradox pe care diplomatia independenta l-ar fi putut rezolva cu succes a fost problema Kosovo – in care marile state hotarau destinul provinciei fara ca provincia insasi sa fie reprezentata diplomatic. De aceea, excluderea din deciziile politice mondiale a statelor marginalizate diplomatic creeaza premise crescute pentru conflict.

Comments are closed.