Fragment din corespondenta lui Bogdan MoneyWatch…
“Draga Horia Virlan,
Poate nu ma mai tii minte, dar eu nu te pot uita de cand cu oalele Thomas Rosenthal, adica momentul din care bucataria mea nu a mai fost la fel, iar eu m-am transformat intr-un adevarat vrajitor in ale gastronomiei.
Un prieten al meu mi-a transmis urmatoarea reteta de mai jos. Intrucat eu nu m-am descurcat foarte bine, mi-ar placea sa ma ajuti in pregatirea ei. Mai ales ca tocmai ti-ai lansat prima ta carte de bucate, “Bucatele noastre. Carte de preparate mai mult sau mai putin romanesti”.
Stiu, lansarea cartii a avut loc in incinta real, -Vitan. Eu eram plecat in real, -Cotroceni, care s-a deschis de curand si era aglomerat cu o multime de vedete, de la Andreea Marin la Adi Mutu. Am auzit ca a venit multa lume la lansare, cu mic si cu mare. Spuneau toti cum ca te-ai emotionat vizibil si ai declarat ca esti foarte multumit de rezultat. Stiu ca de mult timp ti-ai dorit o carte de bucate cu retete si ingrediente traditionale, structurata in 4 capitole, cate unul pentru fiecare sezon si incluzand si retete de post.
Mi-au placut foarte mult si fotografiile fiecarei retete, care asezoneaza astfel cu imagini apetisante preparatele prezentate.
Si ne motiveaza pe noi cititorii, indiferent daca suntem pasionati de bucatarie sau doar curiosi, sa incercam si noi minunile gastronomice propuse.
Iti doresc ca data viitoare sa iti lansezi si un restaurant, ca sa luam si noi notite, cum se spune, la fata locului.
Si eventual, si la pachet, cine stie
Uite, zi-mi deci ce parere ai despre “Placinta de mistret cu ciocolata” pe care as vrea sa ma ajuti sa o gatesc. M-ar interesa feedback-ul tau si despre “Tocana de cartofi cu chiftelute” pe care as vrea de asemenea sa ti-o propun in arsenalul tau.
Daca iti va place, poate mergem la un Enomatic impreuna. Ce zici?
Toate cele bune,
Al tau Bogdan (sau Catalin Real_izatu, e numele meu de scena).”
Placinta de mistret cu ciocolata
Reteta unde as cam avea nevoie de ajutorul tau, Horia. Multumesc anticipat.
Ingrediente necesare:
1 Mistret
4 cutii ciocolata lichida (Nutella, Finetti sau asemanator)
2 litri frisca (8 tuburi x 250 ml fiecare)
1 cireasa (imprumutata eventual din emisiunea lui Horia Virlan, “Cireasa de pe tort” de la Prima TV)
Mistretul + ciocolata = dragoste la prima degustare.
Mod de preparare:
1) Se trimite un vecin in padure, pentru a prinde mistretul. Sau comanzi un mistret pe Internet, urmand sa soseasca cu Posta Romana.
2) Pana cand vine mistretul, topesti cutiile de ciocolata intr-o cratita foarte – dar foarte – mare. Vei vedea imediat de ce.
3) Pastreaza ciocolata la temperatura camerei.
4) Receptioneaza mistretul. Semneaza de primire.
5) Asigura-te ca mistretul este inofensiv.
6) Tinand mistretul de coada, se inmoaie cu grija in cratita cu ciocolata, avand grija sa se acopere cu un strat uniform de ciocolata pe intreaga suprafata a corpului
7) Aseaza mistretul pe o tava adecvata si pune-l in frigider timp de 2 zile, pentru ca ciocolata sa se intareasca.
Troubleshooting: Cum se introduce un mistret in frigider? Deschizi usa frigiderului, scoti elefantul din frigider, introduci mistretul in locul elefantului, si inchizi usa la frigider.
8′) La finalul celor 2 zile, orneaza mistretul cu frisca. Asaza cireasa oriunde doresti pe suprafata mistretului, dupa preferinte.
9) Se serveste dupa pofta inimii.
10) Pentru mai multi meseni infometati, se pot adauga langa placinta de mistret si doi iepuri glazurati.
Troubleshooting: daca mistretul obiecteaza la a fi introdus in ciocolata, se va verifica cu atentie daca a fost respectata cu sfintenie operatiunea numarul 5.
Daca, dupa prima data cand incerci aceasta reteta, vrei si ceva mai pasnic si mai romanesc, iti recomand urmatoarea delicioasa aventura gastronomica.
Tocana de cartofi cu chiftelute – Remix SuperBlog
Relatare 100% adevarata si autentica din experienta personala.
Ingrediente necesare:
1 kg cartofi apolitici
1 ceapa amatoare de telenovele (adica lacrimogena)
2 morcovi originali (direct din rezerva lui Bugs Bunny)
1 cutie pasta tomate (toate cele din comert sunt la gramaj de 400g, cu 240g continut solid)
1 kg amestec pui+vita pentru chiftelute (approx. 14 lei / kg la Piata Sudului in Bucuresti, cum intri dinspre metrou in piata, pe partea stanga)
patrunjel, marar, cateva foi de dafin, ulei, piper macinat sau boabe – in cantitati la alegerea liberului arbitru
1 post de radio – ideal, postul tau preferat de radio.
1 canal de televiziune – nu conteaza prea mult care dintre ele, toate sunt la fel.
Mod de preparare:
1) In timp ce te indrepti spre casa, refuzi cu indarjire sa te opresti la Fast Food sau sa cumperi iar mezeluri de la Alimentara.
2) Ajuns acasa, dai drumul la televizorul din sufragerie. Incearca sa gasesti un talk-show pe teme de politica. Mergi in bucatarie. Constata ca nu mai auzi dezbaterea TV la volum optim. Intoarce-te in sufragerie si da sonorul mai tare.
3) Revino in bucatarie si declara razboi cartofilor. Curata-i in mod organizat, fara sa faci pauze. Pune-i pe un platou.
4) Ataca ceapa si morcovii. Nu lua niciun fel de prizonieri
5) Pe un fund de lemn, taie cartofii in cubulete. Da morcovii pe razatoare. Taie ceapa marunt si varsa o lacrima gandindu-te ca iar ai uitat sa folosesti trucul acela de pe Internet prin care nu ti-ar mai fi lacrimat ochii din cauza cepei.
6) Intr-o oala, pune putin ulei, peste care adaugi ceapa si morcovii. Cu o paleta de lemn, caleste la foc mediu aceste legume. Presara si sare peste ele, pentru a isi pastra o culoare limpede si a nu se lipi. Dupa aproximativ 5 minute, cand legumele prind o culoare usor sticloasa, adauga cartofii taiati cubulete. Toarna apa astfel incat sa acopere aproape integral nivelul cartofilor.
7) Intoarce-te in sufragerie si inchide televizorul. Si-asa nu zic aia nimic nou cu politica lor cu tot. Toti sunt niste hoti. Da in schimb drumul la radio – dupa cum am stabilit, pe postul tau preferat de radio. Daca nimeresti reclame, asta e. Ghinion.
8′) Inapoi in bucatarie, asteapta sa fiarba cartofii. Verifica-le taria cu o furculita din cand in cand. Atunci cand sunt aproape fierti, adauga usor pasta de tomate, amestecand cu entuziasm post-electoral si pre-nutritiv. Adauga boabe de piper, marar, frunze de dafin. Fa un curcubeu de condimente daca doresti. Este momentul fanteziei culinare la maxim.
Amesteca din cand cartofii, pentru a nu se lipi de oala.
9) La un moment dat, va suna soneria. Sterge-te pe maini si du-te sa deschizi. De obicei, va fi vecina de deasupra sau cea de dedesubt.
10) Asculta dand din cap impaciuitor plangerile vecinei privind nivelul sonorului la televizorul tau proprietate personala. Empatizeaza. Fii asertiv. Fii proactiv. Cere-ti scuze. Ureaza-i seara buna. Cere-ti scuze inca o data.
11) Revino la tocana ta extraterestra. Opreste focul.
12) Formeaza, dupa gust, din amestecul de carne, chiftelute in cele mai diverse forme si fonduri. Prajeste-le la foc mic.
13) Se serveste cat e cald, cu televizorul fara sonor, pentru ca sa ai atat meseni, cat si vecini, cat mai fericiti.
De ce s-a numit tocana de cartofi remix SuperBlog?
Pentru ca am rememorat pentru dvs in cadrul provocarii lansate de real, – hypermarket la SuperBlog 2009, organizat de PCNews. Pofta buna! Sa mancati bine!
Când e vorba de ciocolată nici măcar mistreţul nu mai obiectează în a fi introdus in ea…nu de alta,dar se pare că a rămas singurul lucru care îl mai “întăreşte” pentru momentul “întâlnirii” cu elefantul din frigider…unde va aştepta cuminte până va fi gata şi tocana de cartofi cu chiftelute…
Intrebare:la tine a sosit deja Craciunul?!
…În cazul unui răspuns afirmativ aşteptăm şi noi o invitaţie (reală)…pentru a nu pierde fericita ocazie să degustăm măcar ultima cireaşa de pe tortul Superblog!
Bafta!
Deci,de CRACIUN mincam mistret cu ciocolata?!
Inca o cireasa pe tortul SuperBlog!
Maestre, ai onoarea sa tai tortul.
Such a deep ansewr! GD&RVVF
Da te-ai gandit la ce vrei nu gluma… vad ca nu te joci… m-as duce si eu sa degust putin mistretul fie el si cu ciocolata ca nu am mancat niciodata
Doamneee de unde ti-a venit ideea cu mistretul
))) ??? M-a bufnit un ras de nu mai pot si acum mai am vreo 3 colegi pe langa care ma intreaba de ce tot rad. La pranz vor si ei mistret in ciocolata 
Apropo pentru reteta 2, mai bine folosesti rosii proaspete decat pasta de tomate, ca provoaca arsuri la stomac… pasta fiind plina de conservanti, acid citric si alte E-uri.
Apropo, cred ca suntem vecini, daca stai pe la Sudului
Şi eu tot vecinul l-aş trimite la vânat un mistreţ…dar asta ar însemna că trebui să-l împart cu el. Totuşi ..a doua reţetă nu necesită vânatul şi nici ucisul vreunui mistreţ.
Felicitări şi baftă la concurs!
Thats not just logic. Thats rellay sensible.
Daca as fi in locul tau nu as comanda mistretul de pe internet, deoarece nu am asa incredere in Posta Romana incat sa stiu ca ajunge intreg la mine
).
Asa-i ca ne chemi si pe noi la Enomatic? Cred ca ar fi o distractie pe cinste…Delicios articolul ca si Placinta de mistret cu ciocolata
Bine, fie, voi aduce mistretul la festivitate. Cu ciocolata va descurcati singuri.
Tu meriţi luat de bărbat…
Mai tu din nou iei cele 100 de puncte…
tu si horia varlan/puneti mana pe ciolan
as da puncte de la mine… sa gatesc mistretul bine