Adica drumul de la idee la efort la content si la monetizare, ca sa scriem pe romgleza internetului.
Ce a fost BasicMarketing? Un efort profesionist de creare de continut pe teme de marketing, efort care a cuprins o echipa dedicata de oameni care au publicat articole competente si profesioniste, deseori captivante. Evident, echipa s-a schimbat si s-a modificat de cateva ori, caci toti vrem titulaturi de “resident writer”, dar mai greu cu scrisul si angajamentul (suna mai bine commitment) si cu responsabilitatea.
Ceea ce ne transmite Andrei Rosca tuturor care visam intr-un fel sau altul sa primim bani, statui sau lenjeria intima a sexului opus in schimbul a ceea ce scriem, este ca orice initiativa online trebuie sa primeasca urmatoarele:
FOCUS / CONCENTRARE:
- nu te angaja in foarte multe proiecte si idei de afaceri / facut bani – asta ramane valabil atat online, cat si offline
- daca pornesti totusi mai multe proiecte, continua doar cu cele care iti pot oferi un orizont atragator intre potentialul viitor de crestere si momentum-ul pe care proiectul respectiv a reusit sa il atinga dupa un interval binedefinit de timp. Deci…
- ia-ti curajul sa stabilesti target-uri pentru performanta proiectului tau online: initial vei avea tinte cantitative, de numar de vizitatori, ulterior si tinte calitative – numar de pagini per vizitator, timp petrecut pe site-ul tau, interactivitatea etc
- ia-ti curajul sa masori rece si la sange atingerea obiectivelor de performanta. Sa vezi ce inca nu merge si sa intelegi de ce. In urma unei astfel de analize, BasicMarketing a trecut printr-o incercare de relansare in Decembrie 2008. Probabil ca s-a incercat sa creasca mai rapid ca si calitate a continutului, ca si trafic atras organic si ca interactivitate pe baza articolelor. A fost – tot ipoteza mea – unul din momentele in care fondatorii proiectului au hotarat ca proiectul are inca un potential atragator de crestere si ca se pot si atinge efectiv performantele dorite
- ia-ti inteligenta si curajul de a alege caii cei mai rapizi din herghelia ta de proiecte si idei si vise. Timpul tau este resursa ta limitata de blogger, iar pentru un antreprenor timpul si banii sunt resursele limitate pe care trebuie sa le administreze cat mai profitabil. BasicMarketing a crescut ulterior, dar nu indeajuns de repede pe cat si-au propus parintii lui. Mai mult, Empower.ro, un alt proiect al lor, se pare ca depasise in rezultate si in loc ramas de crestere BM.
- POZITIONARE
- atunci cand calul tau online nu alearga asa cum ti-ai dori, incepi sa iti pui problema pozitionarii site-ului / proiectului / blogului tau. Incepi sa te intrebi daca a fost bine sa iti iei un cal in loc de un Mercedes. Andrei a trecut inclusiv prin momentul de introspectie in care s-a intrebat daca si cat de frumoasa mai poate fi o piata a “blogurilor de marketing”.
Cat putea creste BM mai departe? Catre ce s-a dorit sa mearga el? A fost marketingul un domeniu prea larg, prea comun, prea plin de atotcunoscatori? Ramane un domeniu plin de culoare dar care, desi beneficiaza de scheme si structuri teoretice, nu poate fi inmagazinat intr-o forma finita. De aceea, numar aproape 50 de teme ale articolelor aparute.
- EFICIENTA
Fix it, sell it, close it ne citeaza Andrei din Jack Welch. Ori esti printre cei mai buni, ori te lasi.
Intotdeaua sa te intrebi daca timpul dedicat in mod sistematic blogului este mai valoros decat timpul liber sau decat niste ore suplimentare la job care poate ca ti-ar putea aduce satisfactii materiale mai rapide. Scurt pe doi, este ceva care ti-ar putea oferi mai multa satisfactie personala si/sau materiala decat investitia de timp, bani si nervi in proiectul tau online?
Exista vreo cale mai scurta si poate mai placuta catre ceea ce iti doresti?
- EXCELENTA
Internetul romanesc s-a umplut de 2 fenomene – magazine online aparute peste noapte care nu erau in stare sa onoreze o comanda, si de bloggeri care se viseaza atat celebri, cat si bogati. Asa cum spune Andrei, suntem (si ma includ, sunt vinovat) plini peste tot in Internet de oameni care vor ca treaba “sa mearga”.
Dar foarte putini sunt cei care si-au propus cu adevarat SA FIE EXCELENTI. Excelenta te scoate din multime. Dar excelenta cere sange – sange din timpul tau, sange din orice alta parte din viata ta.
Excelenta, repet, te scoate din multime PE TERMEN LUNG. Este reteta succesului DE DURATA. Unicitatea, ciudatenia, te aduce in reflectoare pe termen scurt si atat. Esti ca ultima pitipoanca pe care a scos-o Adi Mutu la o vodka – vii, petreci, treci si pleci.
Evident, combinatia dintre unicitate si excelenta este fenomenala. Asa s-a nascut Lifehacker, Tim Ferris cu “4 hour workweek”, Steve Pavlina si altii multi. De aceea excelenta conteaza cel mai mult – odata ce iesi in reflectoare, incearca sute de bloggeri sau antreprenori sa te copieze. Iar daca proiectul tau online e numai silicoane fara substanta, sau forme fara fund – pardon, fond – te reintorci in anonimat.
Revenind la BM, erau buni, erau diferiti, era probabil un demers unic pe teme de marketing, dar care nu avea cum sa reuseasca sa faca saltul la urmatoarea cheie:
EXPERIENTA
Atunci cand un site, prin CONTINUTUL sau, poate genera transformari in vizitator, este pe drumul cel mai bun. Cu totii navigam, citim, luam la cunostinta, ne dam cu parerea, dar cam atat in marea majoritate a locurilor de vizita online. Sa fie oare putine domeniile care aprind imaginatia omului?
Tind sa cred ca exista un trend foarte pozitiv pentru site-urile cu teme care imbunatatesc calitatea vietii noastre, eventual evident cu bani cat mai putini. Lumea nu mai e fascinata sa citeasca despre istoria lui Napoleon, ci despre cum sa schimbe un robinet, cum sa decoreze o casa, cum sa gateasca paste mai bune, cum sa nu inchirieze un film prost nou aparut etc. Iar o experienta de calitate duce la urmatorul nivel:
- COMUNITATE
Comunitatea este orgasmul experientei, adica o incununare a calitatii experientei vizitatorului. Comunitatea vinde, comunitatea captiveaza, comunitatea se hraneste singura sau se autodevoreaza. Tu ca si proiect online devii doar un cadru care facilitezi, nu mai e nevoie sa tii motorul pornit la aceeasi intensitate. Cel mult mai misti multimea in directiile dorite de tine.
Bloggerii de succes au reusit nu pentru ca ei in sine sunt cine stie ce minuni ale naturii – ci pentru ca au reusit ca, scriind despre pasiunile lor, sa creeze o interfata impersonala / abstracta dar in acelasi timp de inalta calitate la care fiecare vizitator sa se poata conecta exact asa cum doreste. Comunitatile s-au construit pe ariile de interes personal/profesional ale unei Gina Trapani (Lifehacker.com) de exemplu, pe un TechCrunch etc.
BasicMarketing nu si-a gasit scanteia. Educa publicul inainte si inapoi, dar nu puteai sa te apuci de branding cand iesei pe usa, nu puteai sa faci marketing direct cand inchideai calculatorul, si asa mai departe.
BookBlog este o comunitate. Empower face pasi mari pentru a deveni o comunitate. Sunt doua site-uri unde eu ca si vizitator imi creez povestea – o carte noua o citesc si o interpretez in felul meu personal, iar dezvoltarea personala este un copil viu ce va ramane mereu tinar.
- OFFLINE
Puterea de a iti propaga proiectul in offline este orgasmul multiplu al comunitatii.Aici incep si se termina in mod fericit legendele adevarate de succes. In momentul in care o adresa de internet are puterea de a genera angajamentul, interesul, placerea si satisfactia oamenilor de a ii acorda timp DINCOLO de ecranul calculatorului.
Cand oamenii se simt mandri ca merg la o intalnire FTW, la o seara organizata de EMPOWER, la un schimb de carti BOOKBLOG.
De aceea, ma bucur ca am fost contemporan cu BasicMarketing, si prevad proiectului Empower zile si mai insorite.
Iar noua celorlalti, ne raman introspectiile de mai sus care ne pot ajuta sa ne reamintim de ce facem ceea ce facem, daca facem indeajuns de bine, si daca ne regasim cu adevarat 100% atat unde suntem acum, cat si unde ne-am propus sa ajungem.
PS:
Pentru a invata sa iubesti orasul in care traiesti, poti citi si ACEST ARTICOL.
Pentru a incepe sa economisesti, te poti delecta cu portofoliul lui Vanghelie in ACEST ARTICOL.
Pentru a te lasa de viciul numit fotbalul romanesc, poti citi si ACEST ARTICOL.
Pentru a ramane curios, poti explora categoria de Book Reviews.
Pentru viata buna, poti descoperi articolele din categoria de Lifestyle.
Shoot, so that’s that one suppesos.