Datorita campaniei Microsoft “Fii Destept” in cadrul comunitatii de bloguri FTW, s-a lasat cu incrucisari de sabii, juraminte, harakiri, pledoarii, acuzatii, calomnii. Pe scurt, cu blog-showuri. Esti un hot! Ba tu! Nu mai stii ca am furat impreuna? Deschide gura sa-ti vad licenta de gura-casca. Tu esti Linux? Da-mparate. Samd.
Ce au invatat cei din proiectul FTW care au promis companiei expunere si mediatizare? Eu cred ca au invatat ca au mai mult impact decat se asteptau. Dar mai ales ca intr-adevar capitalul principal al unui blogger ramane credibilitatea si coloana vertebrala proprie si personala. Atunci cand te apuci sa dai copy paste la un material de PR, cititorii te sfasie. Pentru ca una din radacinile unei comunitati de bloguri este valoarea adaugata, perspectiva personala, integritatea si sinceritatea, si nu fenomenul copy & paste.
De pe la blog-showuri adunate:
-
“Nashul” Bobby Voicu, il cappo di tutti capi, il frutti di tutti frutti, pledeaza pentru legalizarea pirateriei ca fenomen ilegal. Cu Microsoft pe post de Cenusareasa, Scufita Rosie si Sandy Bell.
Mai mult, sunt convins ca daca FTW ar face un parteneriat cu cei de la Apple, reactiile ar fi fost mult diferite, pentru ca aproape orice companie de IT in afara Microsoft (de la Apple pana la Google) sunt vazute mult mai “people friendly” si mai “cinstite” decat Microsoft – sau cel putin au un PR mai eficient.
Altfel insa, dintr-o data si peste noapte, toata lumea a descoperit avantajele detinerii unui Windows original. Mai sa fie… noi ne-am pirata si femeile, daca s-ar putea, si ne-a cuprins piosenia fata de proprietatea intelectuala a Microsoft.
Hai sa fim seriosi.
Microsoft este o corporatie enorma, care a dat omenirii inapoi mult mai putin decat i-a dat omenirea. Au o problema serioasa la nivel de inovare, problema care creste din ce in ce mai puternic, iar la nivel de business in acest moment fac greseala pe care a facut-o IBM in competitie cu ei in 1980. Atunci, IBM a crezut ca viitorul industriei IT sta in componente hardware, iar Microsoft a pariat pe faptul ca viitorul in IT sta in software. De unde si Windows 3.1, Windows 95 si tot restul bordelului de software al Windows.
Si spuneam ca stau prost la inovare – cum sa lansezi Vista si apoi clientii sa iti ceara disperati sa se intoarca la Windows Xp?
Si stau prost si la capitolul bun simt fata de utilizatorul obisnuit – de ce fiecare noua versiune de Windows lansata trebuie sa canibalizeze nivelul de hardware existent pana atunci? In traducere libera, de ce pentru a putea rula Vista ar trebui sa imi arunc la gunoi laptop-ul care acum 3 ani era racnetul gamei sale? Ok, am inteles in cazul producatorilor de jocuri, astia pana nu vor confunda realismul jocului cu a iti baga monstrii in sufragerie nu se vor lasa.
Iar in prezent Microsoft si-a mai dat si seama ca devine noul IBM al secolului 21, in comparatie cu Google. Adica Google a inteles ca viitorul industriei IT e online, iar Microsoft inca descanta Windows 7 si incearca sa isi lege programele catre interfete online.
Cine vrea sa argumenteze filantropia Microsoft prin fundatia Bill Gates, sa se gandeasca cum a acumulat Bill Gates banii – prin profiturile uriase ale Microsoft.
Deci Microsoft ramane pana la proba contrarie o companie nu fara coloana vertebrala, ci cu o coloana vertebrala foarte, foarte confuza:
Lucruri bune:
– preturi reduse pentru elevi si studenti (ma rog, asta dupa vreo 10 ani de prezenta in Romania)
– implicare in responsabilitate sociala (o fi de gura guvernantei corporative americane, cine stie)
– proiecte de sprijin al invatamantului romanesc (mai mult sau mai putin direct interesati)
– isi ofera produsele spre testare in varianta beta; din pacate la ei varianta finala a produsului este tot o varianta beta
Lucruri rele:
– nu au curajul sa ofere un produs primar gratuit si un produs avansat contra cost, precum sugereaza Chris Anderson in cartea “Free: the future of a radical price”
– licentele lor costa in continuare EXCESIV DE MULT. Cand iei un laptop de 18 Mil si mai dai 4 Mil doar pe licenta de Windows, adica peste 25% din pretul echipamentului, eu chiar am o problema. Si asta fara niciun alt software functional in plus (nu tu Office). Carcotasii ma vor intreba ce inseamna excesiv de mult – mult in comparatie cu puterea de cumparare a romanului obisnuit, care e intr-atat de dobitoc incat sa se umple si de rate pentru un laptop care va deveni (cel mult) piesa de mobilier in 3 ani de zile.
– au folosit tactici de business interzise – Netscape a disparut de pe piata deoarece Microsoft a integrat Internet Explorer in sistemul de operare Windows. Ca a platit cateva amenzi de concurenta neloiala la 10 ani dupa, nu mai incalzeste pe nimeni.
– chiar si cumparand Windows original, la o formatare/reinstalare de sistem o iei razna intrucat cei de la Microsoft vor urla: “Aceasta cheie de activare a mai fost folosita. Va rugam sa ne trimiteti pe fax factura originala de achizitie”.
– au conditionat ani indelungati achizitia unui produs original Windows de achizitia unui calculator nou. Cum au conditionat? Prin preturi prohibitive pentru versiunile Non-OEM (OEM inseamna licenta cumparata cu PC nou).
Singurele companii de care Microsoft nu se poate lua sunt Apple si Google. De ce? Pentru ca aceste 2 companii INOVEAZA IN PERMANENTA si seduc consumatorul intr-un mod mutual avantajos. Iar asta il innebuneste pe acest gigant, care a incercat disperat cu playerul Zune contra IPod si cu motorul de cautare Bing contra Google.
Asa ca inainte sa imi dea mie iluzia ca as putea sa fac pe desteptul, Microsoft s-a construit pe multa minciuna, ipocrizie, sange si povesti de adormit copiii. Dar eu nu sunt Scufita Rosie, sa ma culc cu lupul.
Microsoft, vrei sa fii destept? Nu ma pune sa dau 400 RON pe licenta, pune-ma sa dau 50 RON la cumpararea unui laptop, 150 RON dupa 1 an de utilizare, si ultimii 200 RON dupa alte 6 luni de utilizare.
Astfel mi-ai arata ca ai incredere in produsul tau despre care imi promiti ca imi va face viata mai usoara.
Si ca nu e ca si cum as cumpara un casetofon din talcioc de la Piata Sudului si sa ma trezesc si cu banii luati, si nesatisfacut de performanta obiectului.
In mod surprinzator poate pentru toti contestatarii acestui discurs argumentat, am emblemele originale de licenta Windows pe laptop. Dar asta doar pentru ca nu am fost eu cel care a facut achizitia. Si da, cand supervizam o retea IT acum cativa ani m-am trezit ca nu mai puteam sa cumpar Windows 2000 sau Windows Me, desi calculatoarele mergeau excelent pe ele si le aveam de mai putin de 3 ani de zile. Deh, mi se spunea voalat ca pentru a adauga un utilizator nou in retea trebuie sa imi schimb si sistemul de operare dar si calculatoarele, cu cerinte tehnice care sa suporte “noua” – pe atunci – versiune de Windows. Culmea era ca aveau dreptate.
Asa ca la gara cu cei care se fac destepti peste noapte. Cine e fara pacat, sa arunce cu pietre, iar cine s-a pocait azi-noapte, cel mult sa faca poze.
Hai sa gandim, hai sa avem principii, hai sa avem o coloana vertebrala, hai sa nu fim turma pentru ca e la moda sa fim turma, dar nici sa fim rebeli doar ca sa fim rebeli.
Eu am o cu totul alta definitie despre ce inseamna sa fiu destept, si mi-am argumentat mai sus cu mult bun simt si informatii reale punctul de vedere.
Altfel spus, era parca o vorba celebra pe la noi: Daca Microsoft imi cere sa fiu destept…
Eu m-am hotarat sa raman prost. (dupa standardele lor)
TRAIM IN ROMANIA, SI AM UITAT SA PIRATAM BUNUL SIMT SI BUNA DISPOZITIE.
PS: Interesanta coincidenta de sprijinire a folosirii de produse originale la doar cateva luni de mult intarziata/pardon, asteptata – lansare a Windows 7. S-o fi saturat Microsoft sa parieze ca nu vor reusi sa il pirateze baietii inca dinainte sa lanseze oficial produsul pe piata? Sa preinstalam Windows 7 cu pret racnet, ca doar e nou-nout, pe calculatoare racnet ca doar e nevoie de configuratie serioasa care sa ruleze Windows 7. Plus cei carora li se baga pe gat Windows 7 la configuratii de sistem care abia il suporta. Asta seamana cu scenariul de mers la film+cina contra sex cu buzunarul nostru de Sarbatori. Doar ca Microsoft ne-a tot scos in oras in ultimii ani… oare ne-am prins de faza sau facem prostii si anul acesta…
Horny Hot Singles
mi-a placut idea ta cu plata “ïn rate” a licentei, ar fi fain sa fie implementata
cititi blog-ul intreg, destul de bine
Nici una din companiile de mai sus nu se distinge prin plecaciuni in fata noastra. Apple inoveaza, dar ne ia banii, Google inoveaza dar ne ia deseori intimitatea si anonimitatea. Insa microsoft totusi a reusit sa se distinga prin a o da in bara atat fata de clientii business, cat si fata de cei ca mine si ca tine, ca tata si ca mama.
Da, pare a fi una din culmile ecologismului, sa iti pui autocolante “pentru” pe masina cand de fapt masina insasi este contra ecologism
In rest, ai nostri ca brazii. Ftw “vinde” mai mult decat trafic – vinde credibilitate, care vine din integritate. Au tot dreptul sa promoveze ce vor, dar sa delimiteze clar pamfletul de fantezie si de confesiune si de realitate.
Sunt insa convins ca toata lumea am invatat din acest episod, iar Microsoft si-a atins targetul, si se poate in final mandri – absolut tot ce divide oamenii in 2 tabere foarte pasionate in perspectivele lor diametral opuse, este predestinat succesului.
La o asemenea argumentatie ce poti sa mai spui?
)
Ai dreptate, insa unii (cei multi) aleg sa urmeze trendul din acel moment si asa este si cu ecologismul, curentul la moda acum… Chiar si cei care arunca gunoaie din masina, isi lipesc un autocolant cu “umbrela verde”!